Dr Martens vinterstøvler er en klassiker i al slags vejr

Hvis du nogensinde har haft den glæde at eje et par Dr. Martens vinterstøvler, vil du altid føle et lille stik i hjertet, når du ser et par. Jeg fik mit første par som 16-årig efter, at jeg så inderligt, havde ønsket dem i lang tid.

Helt tåbeligt lod jeg dem så uden for mit telt på Ringe festival om natten, og til min store forbavselse var de væk næste morgen! Jeg var helt utrøstelig, men mine forældre gav mig heldigvis et par nye Dr. Martens, som jeg gik med i det meste af min gymnasietid, året rundt, også om vinteren med ekstra sokker.

Dr Martens vinterstøvler model 1460 - fra dmusastore.com

Dr Martens vinterstøvler model 1460 - fra dmusastore.com

”Made in England” stemples på Dr. Martens støvler, som er blevet produceret i ca. 50 år. En del af deres produktion er nu flyttet til Kina og Thailand, men mange produceres stadig i England.

Dr. Martens blev først brugt af postbude og mælkemænd, og er senere brugt af mange unge generationer, som oprør mod den foregående. Den første oprørske subkultur var skinheadsene i England, men de blev gjort meget populære af forsangeren for the Who, Pete Townshend. I vores globaliserede verden bruges de af begge køn i alle aldre og subkulturer, fordi de er både smarte og gode at gå i med deres Air Cushion sål, som er et af deres kendetegn.

1460 er den klassiske model med 8 huller

Et af de vigtigste spørgsmål, er hvor mange huller dine Dr. Martens skal have. Den klassiske model 1460 har 8 par huller, men de fås også helt op til 14 par huller. Derudover fås Dr Martens som sko med tre par huller. Der er modeller med fór, og modeller med stål i snuden, og mange af modellerne fås i adskillige flotte farver og mønstre.

Jeg spurgte Gitte fra Riis Sko, om hvilke Dr. Martens støvler til herrer er mest populære, og hun fortæller: ”én model dur (…) den klassiske 1460 i sort skind enten blødt mat skind, eller den klassiske sorte stive. Ellers samme model i brun og enkelte i bordeaux… – et par enkelte er også interesseret i modellen 2976 i sort, som er en klassisk Chelsea boot”:

 • 1460 med 8 huller i str. 36-50. Læderskaft med Air Cushion ydersål. Fås bl.a. i farverne sort, lilla, aubergine, hvid, grøn, blå, lyseblå og brun. (link)
 • 2976 Chelsea Unisex. Ankelstøvle af læder uden snørebånd. Fås i sort og bordeaux.(link)
 • Varden med 10 huller i str. 36-47 i robust læder med snører og to spænder foroven. Fås i brun eller sort. (link)

Dr. Martens skal gås til

Dr Martens Vinterstøvler model 2976 - fra dmusastore.com

Dr Martens Vinterstøvler model 2976 - fra dmusastore.com

Dr. Martens er meget klassiske og enkle i deres design, og er samtidig meget maskuline at se på, selvom de populære til både mænd og kvinder. De fås i mange farver, og selvom de fleste, ifølge Gitte fra riissko.dk, vælger sort, så er der mange smarte farver, hvis der skal friskes lidt op i de vinter-grå dage.

Der er mange sjove modeller indimellem, f.eks. Dr Martens med Union Jack.

En af ulemperne er at de skal gås til, da de er lavet af det meget robuste læder, og det kan godt tage nogle dage med vabler og lidt ondt i fødderne.

Kan imprægneres, hvis de skal være vandtætte

Dr Martens støvler er ikke vandtætte, da de er lavet er læder. Læder kan imprægneres eller du kan bruge bivoks for at gøre dem vandtætte. Med bivoks vil de være vandtætte nok brug i sne og regn, du kan f.eks. bruge voksen fra Sno-Seal. Den kan du blandt andet købe (her).

Varme med uldsokker

Læder er et naturmateriale og er varmt og åndbart. Det er svært, at svare på, om Dr. Martens er varme, for som Gitte fra Riissko fortæller:” Varme kommer ikke af sig selv, det sker ved aktivitet (…) Der er stor forskel på, om du cykler til job som jeg, står på legeplads med dine børn flere timer hver dag, – står og venter på tog, eller er damen der står på gaden og sælger mandler.”

Med et par gode uldsokker vil de være varme nok til almindelig by-brug til de fleste vinterdage.

Air Cushion ydersåler

Dr. Martens ydersål var utrolig nyskabende, da den kom frem i 1950’erne, og den er stadig meget behagelige at gå på og samtidig skridsikker. Air Cushion har små luft-celler i gummiet og er chok-absorberende. Sålerne er afvisende overfor olie, fedt og benzin.

Plej dine Dr. Martens med læderbalsam

Dr Martens Vinterstøvler model Varden - fra dmusastore.com

Dr Martens Vinterstøvler model Varden - fra dmusastore.com


Det er vigtigt, at pleje dine Dr. Martens, så de kan holde i lang tid og se flotte ud. Gitte fra Riissko bruger en læderbalsam fra Shoecare som blandt andet kan købes her:”Den bruger jeg til alle mine Dr. Martens. Den balsam både aktiverer farve, plejer og imprægnerer og ved god brug kan salt-render undgås. Den indeholder kokosolie, bivoks, lanolin og naturlige olier.

Købes i Danmark og England

Riis sko på Strøget, Østergade 32, 1100 København K har et stort udvalg, hvis du befinder dig i København. Zjoos.dk sælger også model 1460, de har bl.a. butik på Kridthøjvej 4, 8270 Højbjerg ved Aarhus. Du kan også købe Dr. Martens i Paw Sko (hjemmesiden er pawsko.dk).

Da Dr. Martens er engelske, kan du ofte spare en del penge ved at bestille dem i England og få dem sendt til Danmark. Jeg har fundet priser fra både danske og engelske webshops:

Dr. Martens vinterstøvler oversigt

Jeg fandt enkelte på Trendsales.dk i kategorien ”aldrig brugt”. Jeg kan se at 1460 blev solgt for 500 kr., så det er en stor besparelse på ca. 3-500 kr. alt afhængig af, om du køber i Danmark eller i England.

Du vil elske dine Dr. Martens støvler

Hvis du først har haft et par Dr Martens, vil du elske dem – hvis du ikke knækker halsen på at gå dem til først. Ligesom jeg gør, husker mange tilbage på deres første Dr. Martens med glad nostalgi, og i denne tråd på slyngebarn.dk fortæller flere om deres første par Dr. Martens for 15-20 år siden.

På amazon.co.uk er de fleste meget begejstrede for deres Dr. Martens 1460, og 135 bruger giver dem gennemsnitligt 4,5 stjerner ud af 5.

De får mange positive kommentarer med på vejen: støtter godt ved anklen, er lette at gå i, Air Cushion sålen giver god affjedring, når du går og sålen er yderst skridsikker, selv når det er isglat.

Lige for tiden går jeg altid og kigger ned på andre folks fødder, for at se hvilke vinterstøvler, de har på. I morges i bussen lagde jeg mærke til ung smart dreng med de klassiske Dr. Martens 1460. Helt blanke og glatte nye Dr Martens støvler; og jeg kunne ikke lade være med at spekulere på, om han også en dag langt ude i fremtiden vil tænke tilbage på hans første par Dr. Martens med et lille stik i hjertet…

Dette indlæg blev udgivet i Dr Martens og tagget , , . Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Dr Martens vinterstøvler er en klassiker i al slags vejr

 1. Frederikke Thomassen skriver:

  Hej, Jeg har været så utrolig heldig at få et par dr. martens lilla lak 1460 støvler i julegave af mine forældre. Mit problem er bare at de strammer meget ved syningen over foden når jeg har dem på. I længden passer de helt perfekt!
  Er det noget jeg ville kunne gå til med tiden???
  På forhånd tak, Frederikke 🙂

  • Karen skriver:

   Hej Frederikke,

   Tillykke med in nye Dr. Martens støvler!

   Det er desværre et kendt problem, at Dr. Martens støvler kan være meget ubehagelige at have på i starten, og det kan tage lang tid at gå dem til. Der er mange tips og gode råd på engelsk på internettet, og de fleste oplever at deres Dr. Martens støvler strammer det første stykke tid. Det gjorde jeg også selv, og jeg fik slidsår på hælen. Men efter nogle uger er de gået til.

   Hvis du vil være helt sikker på, at du har købt den rigtig størrelse, så tag hen til forhandleren og be’ dem om at mærke, om det er den rigtige størrelse. Men hvis de er den rette længde, så er det nok den rette størrelse. Der er også forskel på modellerne, og det kan være at en anden model passer bedre til din fod. Men det er desværre svært at undgå, at de strammer i starten.

   Blandt de bedste råd til at gå dem til, er:

   • Tag tykke uldsokker på og evt. tynde sokker under de tykke uldsokker under støvlerne og gå rundt i dem
   • Gå rundt i dem 1-2 timer hver dag indenfor, så du kan tage dem af, når det begynder at gøre for ondt
   • Bøj støvlerne i dine hænder for at gøre læderet blødere
   • Bøj fødderne frem og tilbage, når du har støvlerne på, for at gøre læderet blødere
   • Det kan evt. hjælpe at smøre Dr. Martens støvlerne med Dr. Martens Wonderbalsam, som du kan købe her
    Nogle siger det hjælper at tage dem på og stille sig i badekarret, så støvlerne bliver våde, og derefter gå rundt i dem indtil støvlerne er tørre.Jeg tror ikke at jeg selv ville gøre det, men det er måske værd at overveje.

   Men gå dem langsomt til ved at gå en eller to timer i dem hver dag med tykke uldsokker. Efter nogle uger har både støvlerne og fødderne vænnet sig til hinanden, og du kan tage dem på, når du skal i skole eller på arbejde.

   Held og lykke med det! Og lad mig gerne vide, hvordan det går med at gå dem til.

   Mvh Karen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv mig besked ved andre kommentarer via e-mail. Du kan også abonnere uden at kommentere.